Skip to content

Schoolgids

In onze schoolgids leest u meer over onze identiteit, onze visie en de manier waarop we ons onderwijs inrichten.

Montessori­onderwijs

Help het mij zelf te doen

‘Help mij het zelf doen.’ Deze memorabele uitspraak van Maria Montessori vat de grondbeginselen van het montessorionderwijs goed samen. De vrijheid van het individu en de invloed van een goede coach komen hierin samen. Uitgangspunt is dat een kind een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontplooiing heeft. Opvoeding, opvang en onderwijs spelen op die behoefte in door de juiste omgeving en materialen te bieden. Soms wordt ook ‘Laat het mij zelf doen’ of ‘Leer mij het zelf te doen’ gebruikt, afhankelijk van de leeftijdsfase van het kind.

 

montessori-middel_800
montessori-ontwikkelfases

Voorbereide omgeving

Het montessorimateriaal

montessori-materialen
montessori-campus-1-18_800

Leerlijnen

Wetenschappelijk onderzoek

montessori-wetenschappelijke-inzichten_800
maria-montessori-kleinportret

Maria Montessori wordt in 1870 in Italië geboren. Ze studeert medicijnen en is één van de eerste vrouwelijke artsen in Italië. Later studeert ze ook antropologie en pedagogiek. Zo komt ze in contact met kinderen met een verstandelijke beperking, voor wie ze zintuiglijk leermateriaal ontwikkelt. Begin 1900 kan ze haar visie op het kind en het onderwijs ten volle toepassen in een kindertehuis waar ze directrice wordt. Haar concept wordt in de hele wereld met belangstelling gevolgd. Met de komst van Mussolini in Italië komt er een abrupt einde aan montessorionderwijs in Italië. Maria Montessori kan onder andere zijn eis om schooluniformen in te voeren niet toestaan en gaat in Barcelona wonen.

 

Haar onderwijsconcept is ondertussen beroemd geworden in heel de wereld. Het hoofdkantoor van de montessoribeweging vestigt zich in Nederland en in 1936 besluit Maria vanwege het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog in Nederland te gaan wonen met haar zoon. Ze sticht in Nederland enkele montessorischolen. Twee boeken van Maria Montessori hebben in Nederland een grote verspreiding gekend: De Methode en Zelfopvoeding. Beide boeken hebben sterk bijgedragen aan de verspreiding van het montessorionderwijs in Nederland. In de oorlogsjaren woont Maria Montessori in India. In 1952 overlijdt zij in Noordwijk, waar zij ook begraven ligt.